Ovoce
Ovoce jíme jen v období zrání -trháme pouze zralé ovoce.
Utrhnuté nezralé sice časem "dozraje" a i když může být sladké, tak obsahuje minimum prospěšných látek, ty se tvoří nejvíce až při dozrávání, pokud je plod stále spojen s matečnou rostlinou. A navíc takto utržený nezralý plod obsahuje mnoho nevhodných látek (kterou si rostlinka brání utržení plodu s nezralými semínky...), které by si matečná rostlinka po dozrání plodu stáhla zpět (to poznáme změnou barvy plodu na červenou, oranžovou a další teplé barvy...).
Navíc ovoce našemu tělu signalizuje: „Blíží se zima, nachystej si zásoby - přibírej na tuku“. Kdy jindy u nás ovoce dozrává než před zimou, že? :)
Proto je nejlepší jíst vždy to, co právě dozrává (sezonní plody) a v omezeném množství - tělo si z živé zralé stravy umí moc dobře vytvářet rezervy na celý rok.
Ač se říká, že ovoce je pro nás takové palivo, je to jediná část jídelníčku, kterou můžeme dlouhodobě vynechat.
Tělo si mnohem výhodněji energii vytvoří ze zeleniny, oříšků a semínek. Najde v nich i vše potřebné.