Listová zelenina

Ač je dnešní zelenina často chutná, jsou to zpravidla jen přešlechtěné plané rostliny. Zaměřilo se na chuť, vzhled a velikost, ale na obsah prospěšných látek se často zapomnělo. A tak zeleninu doporučuji spíše na zaplnění žaludku a také se mi už stává, že na klasickou zeleninu zapomínám a naopak si pod tímto názvem představím právě ty plané rostlinky a listovou zeleninu.


A nemusí to být jen kopřiva nebo pampeliška (i když zrovna tyto dva by se i daly označit za naše superpotraviny), ale třeba taková lebeda, brutnák, denivka, svazenka, rozchodník, česnáček, jitrocel a spousty a spousty dalších, včetně travin. Oproti klasickému hlávkovému zelí jsou doslova nabité prospěšnými látkami (viz obrázek na konci) a tak stačí sníst malé množství - důkladně rozkousat, šťávu spolknout a tuhou část lze vyplivnout. Teď už si jen zvyknout si nepřecpávat žaludek a je vyhráno :).

Ale i v klasice se dá vybrat - například mangol, špenát, rukola, červené zelí, kadeřávek, růžičková kapusta nebo polniček.

Za zmínku stojí třeba i mladé listy z lípy, buků a břízy. Ale jedlých a i chutných jsou spousty dalších. Na inspiraci může posloužit spousta webů a knih.


Pak je tu druhá strana, kde čerstvé bylinky slouží na vylepšení chutí, ale často i na podporu trávení.


A především na každou a to opravdu každou nemoc je tu nějaká léčivá bylinka. Jen je potřeba toho umění znovu vytáhnout na světlo.



Listová zelenina je pro naše tělo důležitým zdrojem esenciálních aminokyselin, minerálů a dalších stavebních materiálů.


Pro lepší stravitelnost je velmi důležité poctivě kousat nebo si listy rovnou odšťavňovat.

Tato část stravy nám v dnešním jídelníčku nejvíce chybí - konkrétně jsou to esenciální aminokyseliny a organické minerály. Vhodné je, je doplnit např. pomocí hotového řešení - šťávy z mladého ječmene.

Nech si raději poradit, v případě tohoto koncentrovaného řešení hodně záleží na kvalitě pěstování, sklízení, zpracování i dodání a ne každá firma na toto hledí.