Proč je často po jídle chuť na sladké?

Je to ochranná funkce přírody, která dnes už moc nefunguje. Hned vysvětlím...
V dávné minulosti, během miliónu let a tisíců generací, byla sladká jen jediná věc - zralé ovoce. A co dřív bylo nejlepším zdrojem nejenom energie, ale veškerých potřebných živin? Ano, bylo to právě to nejzralejší ovoce - to nejsladší (nemyslím tím to dnešní obří přešlechtěné ovoce konvenčně pěstované a téměř bez živin).
A tak příroda vytvořila ochranu. Když by byl (pra)člověk náhodou líný a chtěl se zasytit něčím bez živin (hlínou, kůrou...vařenou, konvenčně pěstovanou a průmyslově zpracovanou stravou), tak ho příroda jednoduše nepřekonatelnou chutí na sladké vyhnala na strom. Tím mu, dá se říci, zachránila život.

Ale co udělali lidé ve své nevědomosti? Vymysleli si rafinovaný cukr bez živin (a další věcičky pro zisk, nikoliv pro výživu). A tak tuto ochranu nevědomě obchází a těší se ze svých nemocí, které jsou zpravidla způsobeny  minerální podvýživou - nutričním stresem. 
Ale to Vám chemicko-potravinářský ani farmaceutický průmysl neřekne. Těmto obchodníkům tento stav vyhovuje. Vy tímto způsobem totiž sníte mnohem, mnohem více a také potřebuje neuvěřitelná kvanta léků a různých výživových doplňků - jen doplňujete to, co by mělo být ve stravě...