Úvodní stránka‎ > ‎Výživa‎ > ‎

Ovoce

Čerstvé ovoce, utržené již zralé, je základem jídelníčku. Utrhnuté nezralé sice časem "dozraje" a i když může být sladké, tak obsahuje minimum prospěšných látek, ty se tvoří nejvíce až při dozrávání, pokud je plod stále spojen s matečnou rostlinou. Proto je nejlepší jíst vždy to, co právě dozrává (sezonní plody) a v neomezeném množství - tělo si z živé zralé stravy umí moc dobře vytvářet rezervy na celý rok.

Dá se sem zařadit i kořenová zelenina. Škrob je ovšem primárně určen jako zdroj energie pro rostlinky a tak je zde velmi důležité každé sousto, i šťávy, co nejvíce rozkousat a proslinit - jen tak dojde k potřebnému naštěpení škrobu. Také je důležité, jíst tuto stravu jednodruhově - jinak k naštěpení v ústech nedojde, žaludek se bude zbytečně trápit a nepřijmeme potřebné živiny.
A pak tu máme různé hlízy a jedlé kořeny. Jako například topinambury, jiřiny, světelný kořen a desítky dalších druhů, které si mohou jen tak pro sebe růst a když přijde chuť nebo potřeba, tak se vykopou.



Ovoce je pro nás takové palivo, je zdrojem energie - mně nejvíce pasuje ho jíst spíše v první polovině dne.